Waarom wroeten in de Aarde medicijn is

“Ik ben in den hof hé” is één van de standaardzinnen die je momenteel hoort weergalmen in ons huis, kwestie dat iedereen weet waar moeder de vrouw is. Ik kreeg de kriebel der tuinieren door van mijn grootvader, als kind deed ik niets liever dan helpen om patatjes uit te doen…barrevoets in de aarde. Hoe onbeschrijfelijk lekker waren die eerste zoete worteltjes die ik van hem kreeg, het beetje aarde dat eraan hing at ik met veel plezier mee op..

 

Van zodra ik op eigen houtje ging gaan wonen startte ik met een moestuin en zoveel jaar later is het één van mijn passies waar ik zo diep gelukkig van wordt. De geur van de verse grond onder mijn blote voeten, het met aandacht en liefde zaaien, de jonge plantjes in de serre, de oogst van de eerste verse salade, de wormen en kriebeldiertjes die aan het helpen zijn terwijl de lentevogels zorgen voor de achtergrondmuziek..instant happiness. En ik ben niet alleen, ik zie om me heen de gekende vuile handen met aarde onder de nagels en dan de daarbijhorende stralende ogen. De stramme rug die nemen we er graag bij!

Recent wetenschappelijk onderzoek wijst aan wat alle tuinmensen onder ons al lang weten: tuinieren is een krachtig medicijn tegen depressie!

Ik deel graag met jullie wat men zoal ontdekte:

  • De bacteriën in de aarde met de mooie naam Mycobacterium vaccae peppen de productie van serotonine op, je weet wel ons ‘feel good hormoon’. Patiënten die werden geïnjecteerd met deze bacterie vertoonden minder pijn en misselijkheid maar ze zeiden ook minder stress te hebben en vonden hun levenskwaliteit opmerkelijk beter.

Deze bacteriën blijken dus hetzelfde effect te hebben als antidepressiva maar dan zonder de bijwerkingen!

En alsof dat dit nog niet straf genoeg is zijn er nog meer gezondheidseffecten want onderzoek wijst uit dat dezelfde bacterie ook een positief effect heeft op het geheugen, astma, de ziekte van Crohn en zelfs op reumatoïde artritis.

Alleen al door de bacterie in te ademen kan onze stemming al verbeteren. Inderdaad, we kunnen onze portie antidepressiva innemen door een boswandeling te maken, eens te wroeten in de aarde en ademen maar! Hoe de natuur zorgt voor ons op zo’n pure manier!

Ik snap nu ook waarom mijn grootvader het niet zo nauw nam om me worteltjes te geven waar nog wat aarde op hing, op die manier krijg je ook de bacterie binnen die dan direct aan de slag kan in ons lichaam om ons opgewekt en blij te maken.

Dus lieve mensen, voel je je somber of wat lusteloos ga dan vooral niet in de zetel gaan hangen maar trek naar buiten, den hof in en ga wroeten in de aarde of trek naar het bos! Ik ga in alle geval afronden, je weet waar me te vinden :-)