Ik had de eer om me een weekend lang onder te dompelen in de helende effecten van het bosbaden. Via Natureminded kwam ik terecht bij Katriina Kilpi en Hanna Kaisa, twee natuurdames die gids zijn in Forest Mind (Fins) of Shinrin Yoku (Japans). Samen met een twintigtal andere deelnemers kwam ik thuis in het bos en zo ook thuis bij mezelf.
Ken je die ‘aha’ ervaring? Zoiets als ‘maar dat doe ik al mijn levenlang en kijk er bestaat een term voor’? Zoiets is Shinrin Yoku voor me, het bos ervaren met al je zintuigen, zodat je één wordt met het bos en met al wat er leeft, groeit en bloeit. Het bos is dan niet zomaar een mooi decor om in te wandelen. Vanuit een diep respect maak je contact met de bomen, met de indringende geur van de aarde, met de wonderen kleine kriebelbeestjes, met de wind die je gezicht streelt, met de zon die het licht tovert… Als je lang genoeg je ogen sluit ervaar je een gans andere boswereld, je kan het zelfs proeven op je tong. Je leert ook andere zintuigen kennen, buiten de vijf die we steeds gewend zijn om te gebruiken. Zo mocht ik mijn innerlijk kompas herkennen en voelen hoe het me brengt waar ik zijn moet. Of ervaren dat er een wereld bestaat tussenin twee werelden.
Shinrin Yoku is Yoga in het bos. Mindful de natuurlijke wereld ont-moeten. Niets moet, niets presteren… enkel zijn. Heerlijk is dat!
In Japan ging de moderne evolutie in kort tempo heel, heel hard vooruit. Enorme buildings rezen als paddelstoelen op en onze Japanse medemens zijn brein kon niet meer mee. Opgesloten in de kantoren, in kunstlicht met bovendien veel stress ging de gezondheid er bij de gemiddelde Japanner op achteruit. Herkenbaar toch! De Japanse overheid bedacht hiervoor een strategie en begon steeds meer de Japanse bossen te promoten. Tijdens hun pauze gingen de mensen vaker bewust wandelen in hun bossen en een slimme wetenschapper ontdekte dat het cortisol niveau (hét stesshormoon) in hun bloed daalde. Veel baanbrekend wetenschappelijk onderzoek volgde en de resultaten spraken boekdelen: bosbaden is een waar medicijn tegen stress. Zo gaat de bloeddruk naar omlaag, de immuniteit naar omhoog, de hartslag normaliseert en het algemeen welzijn neemt toe. Deze effecten verschijnen al snel eens je in het bos bent, en ze houden ook nog heel lang na als je terug uit het bos bent.
Via het Finse Forest Mind (Metsämilie) betreed je het bos alsof in het een kathedraal, met stilte en respect. Geen kathedraal in enige religieuze betekenis maar wel met de intentie om in een wereld van contemplatie te stappen. Door verschillende uitnodigingen geraak je dieper en dieper doordrongen in het bos en het bos in jou. Het bos is als het ware een verlengstuk van jezelf, of jij bent als een verlengstuk van het bos. Het bos en de omgeving wordt hier niet gebruikt als iets recreatiefs, niet als een decor maar eerder als een partner die je liefhebt. Het bos geeft veel aan jou, maar jij geeft ook terug.
Deze bijzondere manier van contact maken met het bos zorgt voor een herbronnend contact met jezelf. Herbronning op fysiek, geestelijk en zielsniveau. Je geeft je bewust over aan het bos en komt er ‘frisgewassen’ terug uit. Deze vorm van intense natuurbeleving helpt om meer verbinding te maken met jezelf en met de natuur. De stressverlagende werking blijft ook nog een tijdlang nawerken.
Ben je benieuwd? Ik nodig je uit om met een open geest het bos in te gaan en graag deel ik de tips en tricks van het bosbaden zodat je dit later op eigen houtje kan! Neem gerust contact op voor een afspraak of voor meer informatie! Verschillende manieren zijn mogelijk: individueel, in een kleine groep, met kinderen, ouder/kind sessies..